Gemeente West Betuwe biedt bedrijven gratis advies van een zonneconsulent
Bedrijven en instellingen die nadenken over zonnepanelen op het dak van hun pand, kunnen ook de komende periode gebruik maken van gratis onafhankelijk zonneadvies. De gemeente West Betuwe wil bedrijven en instellingen stimuleren om werk te maken van een zonnedak. Daarvoor werkt de gemeente samen met Energie Samen Rivierenland (ESR).
De afgelopen jaren maakten al 62 bedrijven en instellingen gebruik van het advies van de zonneconsulent. Met succes. Zo ook Fruitbedrijf De Hoenderik. Alexander van Setten, zonneconsulent van Energie Samen Rivierenland, vertelt:
‘Fruitbedrijf De Hoenderik heeft gebruik gemaakt van het onafhankelijke zonadvies. Zij hebben nu 187 zonnepanelen op hun dak liggen. Hiermee wekken zij tussen de 50.000 en 60.000 kWh per jaar op. Hiermee compenseert De Hoenderik het eigen energieverbruik en verduurzaamt het bedrijf. We hadden vooraf berekend dat zij de investering in zes jaar terug zouden verdienen. Met de huidige energieprijzen is de terugverdientijd nog gunstiger. Daarom willen we meer bedrijven en instellingen op deze manier helpen met advies. Ook bedrijven die twijfelen over de mogelijkheden.’
Brief ontvangen? Nodig de zonneconsulent uit!
Bedrijven en instellingen met mogelijk geschikte daken ontvangen een brief van de gemeente. Het gaat om bedrijven en eigenaren van panden die geselecteerd zijn op een aantal voorwaarden. De zonneconsulent van Energie Samen Rivierenland komt bij bedrijven en instellingen langs op uitnodiging. Hij checkt dan het dak en bespreekt gegevens, bijvoorbeeld over het energieverbruik en de dakconstructie. Vervolgens krijgt de bedrijfseigenaar kosteloos een schriftelijk advies met een businesscase. Hierin staan onder meer de kosten en opbrengsten van de investering en een indicatie van de terugverdientijd. Vervolgens kan de eigenaar hier zelf mee aan de slag. Ook kan Energie Samen Rivierenland helpen bij het begeleiden van de uitvoering, hieraan zijn wel kosten verbonden.
Ook als je denkt dat zonnepanelen in jouw geval niet interessant zijn, is het raadzaam een adviesgesprek aan te vragen. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt! Kun of wil je bijvoorbeeld niet zelf investeren maar heb je wel de ruimte (minimaal 400 m2) dan is wellicht een collectief project mogelijk. In dat geval doet de energiecoöperatie Duurzaam West Betuwe de investering en huurt het dak. Ook een combinatie van eigen gebruik en verhuur is mogelijk. Ga voor meer informatie naar de website van Coöperatie Duurzaam West Betuwe.
Twijfel over dakconstructie?
Als een zonnedak uiteindelijk niet mogelijk blijkt, omdat volgens de constructeur het dak niet stevig genoeg is, dan neemt de gemeente de kosten voor het constructierapport voor haar rekening. Met een maximum van 800 euro per rapport.
Bekijk hier de flyer over de zonneconsulent voor meer informatie en contact