Warmte in je eigen wijk. Je organiseert het zelf met Buurtwarmte
Nederland bereidt zich voor op een toekomst zonder aardgas. Hoe ziet die toekomst eruit in jouw buurt of dorp? Hoe gaat dat straks met koken, douchen en verwarmen? En wat kun je als bewoners doen om daar zelf over te beslissen?
Of je nog aan de start staat of al stappen hebt gezet, Buurtwarmte helpt je om zelf een duurzame en collectieve warmtevoorziening te organiseren. Je start vanuit het buurtproces, op weg naar een eigen warmtevoorziening en krijgt grip op community-building, project- en stakeholdermanagement. Jouw initiatief kan zo stap voor stap eigenaar worden van de warmtevoorziening. Het voorbeeld daarbij is Thermo Bello dat in een buurt in Culemborg een warmtevoorziening heeft georganiseerd met een buurtwarmtepomp en een warmtenet dat in eigendom is van de bewoners.
Over Buurtwarmte
Buurtwarmte helpt bewonersgroepen om op coöperatieve basis eigen, collectieve en duurzame warmte te realiseren in hun buurt of dorp. We delen kennis, geven strategisch en praktisch advies en brengen mensen met elkaar in contact, zodat ze van elkaar kunnen leren. Op die manier krijgen groepen bewoners zelf de regie over hun warmtevoorziening, op basis van de waarden die belangrijk zijn voor buurt en profiteert iedereen mee.
Buurtaanpak voor een aardgasvrije wijk
We hebben de eerst ervaringen opgedaan met het buurtproces, in twee wijken in Culemborg. In een van de wijken is er een buurtenergieplan afgerond, dat door bewoners zelf is gemaakt. Daarin staat beschreven wat er voor nodig is om van het aardgas af te gaan. Het plan is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente de woningcorporatie en de netbeheerder.Opleiding tot buurtbegeleider
Aan de slag met Buurtwarmte? De mensen van Buurtwarmte hebben een opleiding tot buurtbegeleider ontwikkeld voor dorps- en buurtinitiatieven. In drie dagdelen leer je hoe je samen een buurtenergieplan voor duurzame warmte en isolatie maakt. Ook maak je kennis met de basis voor projectmanagement, bewonersparticipatie en de samenwerking met de gemeente.
Meer kennis nodig?
Buurtwarmte heeft nog veel meer te bieden: tools, methodes, expertbegeleiding en ondersteuning bij projectontwikkeling en toegang tot financiering. In overleg kies je de vorm die bij jullie past, bijvoorbeeld een training, een buurtwerkplaats voor kennisuitwisseling of een inhoudelijke bijeenkomst. Buurtwarmte is een gedeelde dienst van Cooperatie Energie Samen, het landelijke samenwerkingsverband van energiecooperaties, waarbij Energie Samen Rivierenland is aangesloten.
Meer weten? Neem contact op met onze buurtwarmte adviseur via de mail marco.houtschild@energiesamenrivierenland.nl
of bel Marco Houtschild via telefoonnummer
085 016 1411