VvE Huys van Gelre na advies zonneconsulent naar nul op de meter

Gemeente West Betuwe stimuleert ondernemers en verenigingen van eigenaren (VvE’s) om na te denken over plaatsing van zonnepanelen. Zij kunnen daarvoor gebruik maken van het door de gemeente gratis aangeboden advies van de zonneconsulent van Energie Samen Rivierenland. De VvE van het complex ‘Huys van Gelre’ aan de Herman Kuijkstraat in Geldermalsen ging op dat aanbod in. Ze plaatsten uiteindelijk zonnepanelen voor het gemeenschappelijk verbruik, de kantoren in het complex en voor ieder appartement dat mee wilde doen. Wethouder Joke van Vrouwerff ging hoogstpersoonlijk het dak op om het resultaat te bekijken. Voorzitter Co Berendsen vertelt over het advies van de zonneconsulent en het resultaat:

 

“WIJ GAAN ECHT NUL OP DE METER KRIJGEN”

 

Kun je iets vertellen over het proces rond het plaatsen van de zonnepanelen?
Omdat het onderwerp al eerder binnen de VvE ter sprake was gekomen, ben ik op zoek gegaan naar expertise. Op de site van de gemeente vond ik het aanbod van een gratis advies. Zo kwam ik met zonneconsulent Alexander van Setten van Energie Samen Rivierenland in contact. Hij heeft eerst een grove inschatting gemaakt van de mogelijkheden, en op basis daarvan hebben we offertes aangevraagd voor zonnepanelen. Het geheel heb ik in de algemene ledenvergadering toegelicht.

 

Welk advies heeft jullie VvE gekregen?
Van Setten kwam met twee scenario’s: een coöperatieve en een individuele regeling. Voor een kleine VvE zoals die van ons met tien appartementen en twee kantoren, bleek de laatste optie de beste oplossing, zowel financieel als qua flexibiliteit. De zonnepanelen voor de gemeenschappelijke energiebehoefte van de VvE – twee liften, de poort en voordeur, de pomp en verlichting – zijn bekostigd uit het fonds voor groot onderhoud. Met achttien panelen kunnen we het gemeenschappelijk verbruik van 6200 kWh per jaar zelf opwekken. Voor de individuele behoefte hebben we voor het aantal panelen per huishouden een verdeling gemaakt naar verhouding van het woonoppervlak volgens de notariële splitsingsakte. Voor ieder huishouden is ruimte op het dak voor zonnepanelen gereserveerd. Zo hoeft niet iedereen vanaf het begin mee te doen, maar kan men later alsnog instappen.

 

Heeft de VvE nog hobbels moeten nemen?
Het enige waar we tegenaan liepen is corona. Najaar 2021 gaven we opdracht tot plaatsing, maar door leveringsmoeilijkheden van de materialen is het project pas in september 2022 gerealiseerd. Als VvE kozen we voor een regionale installateur. Het bestuur heeft steeds goede afspraken gemaakt met de bewoners over de werkzaamheden. Zo nodig werd de sleutel aan de buren gegeven, zodat elke meterkast bereikbaar was voor de installateur.

 

Wat is het resultaat van het advies?
Met het gemiddelde verbruik over een jaar genomen komen we op nul uit, niet alleen als privé huishouden, maar ook gemeenschappelijk als VvE. Wij gaan echt nul op de meter krijgen. Als onze afwasmachine, wasmachine en droger tegelijk aan staan en de zon schijnt volop, dan leveren we zelfs nog 1,2 kWh terug. Achter ieder paneel zit een micro-omvormer waardoor er geen hoogspanning, maar gewoon 220V wisselstroom naar de individuele meterkast gaat. Dat is wel wat duurder, maar veiliger, en je hebt geen omvormer in huis of in de meterkast.

 

Welke tips heb je voor VvE’s die nog twijfelen?
Nodig de zonneconsulent uit bij een VvE-vergadering om een en ander toe te lichten. En doe gewoon mee, we moeten tenslotte allemaal een steentje bijdragen aan de klimaatdoelen. Ontdek hoe leuk het is dat je voor niets kunt wassen en drogen. Financieel is het een goede investering, die je binnen 5 jaar terugverdient en die daarna nog zeker 15 jaar stroom levert.

 

VVE-huys-gelre (9)