Zorg- en logeerboerderij ‘Onze Missie’ bijna energieneutraal dankzij zonnedak en verduurzaming
Henk en Marieke Vonk Noordegraaf kochten in 2019 een boerenbedrijf om daar een zorgboerderij te beginnen. Een voormalige veestal werd omgebouwd tot een huiskamer en ruimten met een zorg- en logeerfunctie. Via een advies van de zonneconsulent van Energie Samen Rivierenland zetten zij de stap naar verduurzaming.
Zorg- en logeerboerderij ‘Onze Missie’ biedt doordeweeks dagbesteding en gasten kunnen de hele week blijven logeren. Het doel is om kwetsbare mensen vanaf 40 jaar ontspanning en professionele zorg te bieden zodat niet alleen zijzelf, maar ook hun mantelzorgers tot rust kunnen komen. Op en rond de zorgboerderij in Gellicum kunnen gasten genieten van de gezelligheid, natuur en dieren. Er is een groentetuin en bloementuin en gasten kunnen dieren knuffelen en helpen verzorgen. Een voedselbos is in ontwikkeling met als doel vrijwel volledig zelfvoorzienend te worden.
Stijging energieverbruik en -prijzen
Na de verbouwing en opening van de zorgboerderij in 2020 kwamen Henk en Marieke in aanraking met het aanbod van de gemeente West Betuwe voor een gratis zonneadvies door een onafhankelijk zonneconsulent van Energie Samen Rivierenland. Tijdens het gesprek met de zonneconsulent werden ze ook gewezen op de mogelijkheden om het energieverbruik van hun bedrijfspand met woning te verlagen en deze op een andere manier te verwarmen. Hier viel nog veel winst te halen, zeker gezien de verwachte toename van het energieverbruik van de zorgboerderij en de oplopende energieprijzen.
Gasloos verwarmen en zelf energie opwekken
In eerste instantie zijn ze in 2021 aan de slag gegaan met het terugdringen van het verbruik door het isoleren van de gevels en het dak van de stal. Dit leverde een energiebesparing op van circa 35%. Door de ruimten elektrisch te gaan verwarmen met de al aanwezige airco’s konden ze ook bijna volledig van het gas af. Alleen voor het verwarmen van het tapwater gebruiken ze nog gas. Door het extra elektriciteitsverbruik en de aanhoudende stijging van energieprijzen hebben ze in 2022 de stap gezet om het zonadvies op te volgen.
Henk vertelt: “Op basis van het verbruik en de verwachte toename daarvan door elektrisch te gaan verwarmen heeft de zonneconsulent van Energie Samen Rivierenland een businesscase en advies opgesteld. Het plaatsen van meer zonnepanelen dan voor eigen gebruik bleek niet interessant door de beperkte oppervlakte en bijkomende kosten. Op een van de stallen zijn 78 zonnepanelen aangebracht om te voorzien in de eigen elektriciteitsbehoefte. De verwachte jaarlijkse opbrengst is 27.000 kWh en de berekende terugverdientijd 5 jaar. Maar met de gestegen energieprijzen wordt de business case alleen maar gunstiger. In de zomer wekken we meer stroom op dan we nodig hebben, die verkopen we aan de stroomleverancier. De opgewekte stroom wordt in mindering gebracht op het verbruik. Als deze salderingsregeling wordt afgebouwd krijgen we helaas iets minder vergoed voor de teruggeleverde stroom waardoor de terugverdientijd wat langer wordt. De totale klus van verduurzamen heeft 1 jaar geduurd, we zijn nu zo goed als energieneutraal”.