Watthub Geldermalsen: eerste snellaadplein ter wereld voor vrachtwagens en zwaar bouwmaterieel

Op het terrein van AVRI in Geldermalsen wordt een uniek en vernieuwend snellaadplein voor zwaar bouwmaterieel en vrachtwagens aangelegd. Dura Vermeer, Ploegam, Van Oord en Betuwewind ontwikkelen samen deze wereldprimeur onder de naam WattHub. De ambitie van WattHub is om meer van dergelijke laadpleinen, die voorzien worden van lokaal opgewekte duurzame energie, te ontwikkelen.

Aanleiding voor dit laadplein is het project dijkversterking Tiel-Waardenburg, uitgevoerd door een consortium van Dura Vermeer, Ploegam en Van Oord, opererend onder de naam Mekante Diek. Zij streven ernaar om de dijkverzwaring volledig emissieloos uit te voeren. Maar dergelijke snellaadpleinen om grote (graaf)machines en vrachtwagens van duurzame stroom te voorzien bestaan nog niet. Daarom heeft het consortium samen met Betuwewind de handen ineengeslagen om dit zelf te ontwikkelen.

Energiecoöperatie Betuwewind heeft op het terrein van AVRI een windmolenpark en zonnepark waarmee het laadplein wordt voorzien van duurzame stroom. Met 39 laadpalen en een reserveringssysteem is er altijd voldoende laadmogelijkheid en zekerheid om te kunnen laden op het gereserveerde tijdslot. De laadpunten krijgen een vermogen tot 600 kilowatt zodat ook vrachtwagens en machines met grote accu’s snel weer bedrijfsklaar zijn.

 

Uniek project van en voor de regio

Het laadplein heeft meer capaciteit dan voor uitvoering van de dijkversterking nodig is. Ideaal voor ondernemers die materieel willen elektrificeren maar op eigen terrein voorlopig geen zwaardere aansluiting op het elektriciteitsnet krijgen. “Wij zijn enorm trots dat we dit als partners samen kunnen verwezenlijken, een unieke prestatie en innovatie die ook de gehele regio ten gunste komt. Dit geeft de lokale ondernemers eerder de kans om te investeren in duurzamer materieel. Dit geeft een enorm goed gevoel”, aldus Gerlach Velthoven, directeur van Betuwewind.

Eind april moet het laadplein in Geldermalsen operationeel zijn. Leden van Betuwewind kunnen mee investeren in dit project. Ga voor meer informatie naar de website van Betuwewind.

Watthub3