Energiegemeenschap Rivierenland

Zon en wind is gratis. Dus daar maken we gebruik van!

Energieprijzen blijven maar stijgen, terwijl de energie uit zon en wind gratis is. Bovendien is zonne- en windenergie veel en veel beter voor ons milieu. En omdat we in onze regio windmolens hebben staan en er veel zonnepanelen op de daken liggen, hebben we zelf invloed op de prijs van de stroom. We kunnen zelf bepalen met wie we contracten aangaan en hoe we onze eigen stroom zo efficiënt en goedkoop mogelijk kunnen gebruiken. Met andere woorden: we maken onze eigen energiegemeenschap. Dat betekent: geen onnodige schakels van internationale of grote nationale bedrijven en we benutten onze eigen opgewekte duurzame energie. En omdat we geen winstoogmerk hebben, hoeft het allemaal niet zo duur te zijn. Ben je inwoner van onze regio? Dan kun je meedoen. 

Lokale energie | Lokaal tarief | Geen winstoogmerk

Wat houdt dat in: een eigen energiegemeenschap? 

Het is een nieuwe vorm van eigenaarschap van energie. Het klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Het is wel nieuw.

We gebruiken zelf onze eigen energie: energie die we zélf en schoon in onze eigen regio opwekken. Tot nu toe komt het vaak voor dat windmolens en zonnepanelen eigenaar zijn van grote energie- en investeringsmaatschappijen. Dit zijn bedrijven die eigenlijk helemaal niets met onze regio hebben: alleen kunnen ze er geld aan verdienen.

En omdat onze lokale energiecoöperatie nu al veel windmolens en zonnedaken in eigen beheer hebben, ligt het voor de hand om deze stroom ook zelf te gebruiken. Niet alleen zelf gebruiken, maar ook zelf de prijzen en contracten te bepalen en beheren.

Hoe werkt dat dan precies?

De hoeveelheid energie die we in onze regio opwekken door windmolens en zonnepanelen, kan rechtstreeks gebruikt worden door de inwoners van Rivierenland. Je sluit dan een contract af met om | nieuwe energie en je kiest dan Energiegemeenschap Rivierenland als producent. De lokale coöperaties maken het allemaal mogelijk: zij zorgen ervoor dat er lokaal genoeg duurzame energie wordt opgewekt voor ons allemaal. De coöperaties bepalen dan ook het beleid van de energiegemeenschap: welke prijs wordt er gevraagd? Wat doen we met de winst als die onverhoopt toch gemaakt wordt?

Coöperaties hebben geen winstoogmerk. Je weet dus zeker dat je nooit te veel betaalt. En mocht het zo zijn, dat er op een bepaald druk moment niet genoeg stroom is voor iedereen, dan schakelen we direct even over naar de algemene landelijke stroommarkt. Op die momenten is de stroom wel duurder - en vaak ook minder groen - maar zo weet je zeker dat ja altijd stroom hebt.

Hoe zorgen we ervoor dat we wél genoeg eigen energie hebben voor iedereen?

Simpel: door slimmer om te gaan met onze energie. Dat betekent dat je op uren waarop het waait of de zon schijnt, de meeste energie kan gebruiken voor bijvoorbeeld de vaatwasmachine of het opladen van je auto. En ook daarbij helpen we je: we werken aan een app waarop je precies kan zien wat de beste tijden zijn. Op die manier kunnen we veel energie gebruiken op het moment dat er ook veel energie gemaakt wordt. En zo hoeven we steeds minder en uiteindelijk helemaal niets meer in te kopen via de algemene landelijke stroommarkt.

En wie verdient hier dan aan?

Omdat we een coöperatie zijn, maken we geen winst. Maar we verdienen er allemaal aan:

  • Je betaalt nooit teveel.
  • Als er winst gemaakt wordt, wordt dit teruggestort aan de deelnemers.
    • De energiegemeenschap heeft - net als de coöperatie - geen winstoogmerk. Maar soms ontkom je er niet aan: je kunt winst maken door goedkoper energie te gebruiken dan dat we vooraf inschatten. De momenten waarop we afhankelijk zijn van de marktprijzen kunnen ook goedkoper zijn dan van te voren verwacht. Dan kun je als coöperatie dus onbedoeld winst maken. Maar deze winst wordt dan teruggestort aan de deelnemer.
  • Ieder lid van een lokale energiecoöperatie die ook deelneemt aan de energiegemeenschap, heeft inspraak op het beleid van de coöperatie o.a. prijsstelling maar ook over zaken als nieuwe gezamenlijke accu's, afvalvergisters, et cetera. Natuurlijk is dit niet verplicht.
  • Als je zonnepanelen hebt en je gebruikt die stroom voor je eigen gebruik, hoef je voor het overschot op dat moment geen terugleverkosten te betalen!
  • De terugleverkosten bij om| energie zijn laag. Op dit moment het allerlaagst van alle energiemaatschappijen.

Hoe kan ik meedoen?

Meedoen kan door je aan te melden via jouw lokale energiecoöperatie. Je krijgt dan een energiecontract van OM Energie. Dit is de organisatie die voor ons de administratie doet en het contract-gedeelte voor ons uitvoert. Dan kunnen wij ons bezighouden met onze missie: duurzame energie voor iedereen beschikbaar in onze regio.

Buren Eco Buren

West Betuwe Duurzaam West Betuwe

Culemborg: Vrijstad Energie

Neder-Betuwe: De Batouwse

Zaltbommmel en Maasdriel: Bommelerwaar

foto 1 warmtenet

Energie Samen Rivierenland

Iedere gemeente in onze regio Rivierenland heeft een eigen, lokale energiecoöperatie. Al deze coöperaties verenigen zich in de overkoepelende coöperatie: Energie Samen Rivierenland. Hierdoor kunnen we samen grote initiatieven voor elkaar krijgen. De regionale Energiegemeenschap is daar een voorbeeld van. We beginnen met het opwekken én het zelf gebruiken van onze stroom tegen een lokaal tarief. We helpen de leden om zo goed mogelijk om te gaan met deze stroom, zodat de energierekening nog lager uitvalt.

Zo zijn we niet afhankelijk van externe factoren zoals het beleid van grote commerciële energiemaatschappijen en onrust in de wereld.

Energie Samen Rivierenland (ESR)

Energie Samen Rivierenland heeft als doel om voor iedereen schone en betaalbare energie te leveren: iedereen kan meedoen. Door het ontwikkelen van windmolens voor eigen inwoners, het helpen met zonnedaken . Maar ook het helpen met energie besparen bij bedrijven en inwoners. Energieloket Rivierenland is een onderdeel van Energie Samen Rivierenland.

Wie is om|nieuwe energie? 

om | nieuwe energie vindt het - net als wij - tijd voor verandering!  Ze hebben één gezamenlijk doel: iedereen om naar 100% duurzame stroom uit eigen buurt. Ze hebben geen winstoogmerk, dus hoe meer energie we uit onze eigen regio leveren, hoe lager jouw rekening en duurzamer jouw buurt. Samen om!

En wat gebeurt er als er niet genoeg stroom is voor ons allemaal?

Omdat we iedere deelnemer helpen met het zo optimaal gebruik maken van onze eigen energie, kunnen we op de goedkope tijden energie gebruiken. Hierdoor daalt je energierekening. Je kunt heel gemakkelijk zien wanneer het tarief op z'n goedkoopst is. Dit doen we met een speciale APP die op dit moment voor ons ontwikkeld wordt en waar straks, als deze klaar is, iedere deelnemer toegang tot heeft. DIT NOG NIET VOLLEDIG: NOG GEEN DYNAMISCHE CONTRACTEN EN DE APP NOG NIET AF

ESR is onafhankelijk

We zijn absoluut onafhankelijk, we worden niet gedreven door winst: ons enige doel is CO2-reductie. We zijn een coöperatie waaraan iedereen kan deelnemen en het belang van de inwoners van Rivierenland staat altijd voorop.

Foto Lennart Bijnagte ESR

Meer weten? Neem contact op met Energie Samen Rivierenland

Lennart Bijnagte, projectleider Energiegemeenschap Rivierenland 

E-mail: lennart.bijnagte@energiesamenrivierenland.nl

of bel 085 016 1411