11duurzaam gaat verder als Coöperatie Duurzaam West Betuwe
11duurzaam is sinds 2013 de energiecoöperatie voor de Gemeente Geldermalsen en is uitgegroeid tot een bloeiende vereniging met bijna 300 leden. We zetten ons in om inwoners zo veel mogelijk te helpen met de verduurzaming van hun leven. Dat gebeurt met behulp van het energieloket, door gezamenlijke opwek van duurzame stroom zoals Betuwewind (stroom is verkrijgbaar via Betuwestroom) en het postcoderoosproject op het dak van Dorpshuis Tricht. Maar ook activiteiten als het Repair Café en een duurzame fietsroute, veilige fietspaden en elektrische deelauto’s.
Samen met de gemeente hebben we het Centrum voor Duurzaamheid De Knop opgezet en er is een uitvoeringsprogramma duurzaamheid tot stand gekomen.
In (nog) de gemeente Neerijnen werd in 2018 de Coöperatie Duurzame Energie Neerijnen opgericht met als doel om komend jaar een postcoderoosproject op Dorpshuis Haaften te realiseren.
Beide coöperaties hebben nu besloten om samen verder te gaan en zich op de nieuwe Gemeente West Betuwe te richten. De voorgenomen fusie zal tijdens een gezamenlijke ledenvergadering beklonken worden op 17 maart a.s. Ondertussen wordt er gewerkt aan een nieuwe huisstijl en website. De leden hebben al een Save the date gehad voor deze laatste ALV van 11duurzaam.
De nieuwe coöperatie heeft veel plannen. Er is al begonnen met Energiecafés. In samenwerking met het Energieloket van Het Nieuwe Wonen worden avonden georganiseerd met heel brede en concrete informatie over energiebesparing en thuis energie opwekken en welke subsidiemogelijkheden daarvoor zijn. De eerste bijeenkomst vond in november plaats in Asperen en was een groot succes. In 2020 zal deze aanpak worden voortgezet en uitgebreid met persoonlijke advies bij mensen thuis. Hiervoor is door de gemeente een mooie extra subsidie binnengehaald.
Gemeente West Betuwe staat voor de opgave om voor 2050 een groot deel van alle huizen en bedrijven van het gas af te halen. Samen met Coöperatie Duurzaam West Betuwe en het Energieloket wordt de aanpak ontwikkeld om dat zo veel mogelijk met de bewoners samen op te pakken.
In Lingewaal bestaat ook een energiecoöperatie, namelijk Coöperatie Lingewaar. Zij doen niet mee met de fusie en gaan op eigen voet verder. Waar mogelijk werken we samen.
bron: weekblad West Betuwe
(Foto: Hans Adams, Een volle zaal in Dorpshuis Asperen luistert naar een presentatie over energiebesparende maatregelen tijdens het Energiecafé)