Energie besparen als dorpshuis of vereniging

Voor veel verenigingen zijn onderhoud en verduurzaming van het pand relatief grote posten ten opzichte van de jaarbegroting. Dat vraagt om een langere termijnplanning, waarin zaken slim gecombineerd en geprioriteerd worden. Tegelijkertijd is iedere organisatie anders en verschillen de mogelijkheden en terugverdientijden per maatregel.

Gelukkig kan je allerlei subsidies aanvragen om de kosten te verlagen. Klanten van Energie Samen Rivierenland besparen na hun groene investeringen 7% tot 25% op hun energiekosten. Dat zijn keiharde euro's.

Wil je als bestuur weten welke investeringen voor jouw vereniging het meeste opleveren? De adviseurs van Energie Samen Rivierenland staan voor je klaar en kunnen helpen. Met een energiescan, advies of begeleiding op maat.

Wat kunnen we zelf doen?

Het energiegebruik van veel verenigingen is vaak relatief laag; de voorzieningen worden maar een deel van de tijd gebruikt. Veel maatregelen zijn dan ook vergelijkbaar met wat je thuis zou doen. Isolatie, LED verlichting, goed inregelen of verduurzamen verwarming en ventilatie, timers, zonnepanelen.
‘Doe alsof je thuis bent’, is dan ook de beste benadering. Wil je meer weten? Kijk eens bij het Energieloket voor particulieren of milieucentraal.

images (3)

Is een energieadvies wat voor onze vereniging?

  • Je krijgt snel inzicht in besparingsmogelijkheden, tot wel 25%.
  • Een scan neemt je flink wat tijd en werk uit handen.
  • Je weet wat je kan – en moet – doen
  • Je hebt inzicht in je energiegebruik en investeringsmogelijkheden.
  • Een scan kan helpen om als bestuur op één lijn te komen en een langere termijn planning te maken.

In samenwerking met gemeenten zijn wij het Energieloket voor organisaties en instellingen en helpen jouw vereniging graag verder met een maatwerk advies. Voor uw gemeenschapshuis of sportvereniging.

Energieadvies voor je gemeenschapshuis

Met een energiescan van een gecertificeerd adviseur kan je via de provincie 50% subsidie krijgen op energiebesparende maatregelen, oplopend van €10.000 tot €50.000.
Onze adviseur bedrijven en instellingen ontzorgt je graag. We lopen je pand na, brengen de mogelijke maatregelen in kaart. We kijken mee met opvragen van kostenramingen en offertes en maken een globaal investeringsplan.
Je hebt een plan van aanpak ter besluitvorming van het bestuur en als onderbouwing van een subsidie-aanvraag voor de provincie. Een jaar gedetailleerd inzicht in het energiegebruik, plus de opbrengsten van geplande en genomen maatregelen. En je kan terecht bij je adviseur voor vragen.

Kosten €450 (groot­gebruikaansluiting €650, ex. BTW)

Subsidieregeling gemeenschapshuizen

De provincie Gelderland subsidieert onder voorwaarden aanpassingen aan bestaande gemeenschapsvoorzieningen. Belangrijkste voorwaarden zijn dat er tenminste 6 dagen per week meerdere (zorg-, welzijns-, culturele -, educatieve -, sportieve -) activiteiten worden georganiseerd, voor meerdere groepen vrijwilligers, voornamelijk op non- profit basis. En dat het bedrag van de maatregelen boven de €20.000 ligt. De maximale bijdrage van de provincie is €50.000. Je vraagt de subsidie aan vóórdat je aan de slag gaat en er is een beperkt bedrag beschikbaar. Wacht dus niet te lang met aanvragen.

Energieadvies voor je sportvereniging

Een energiescan is niet noodzakelijk om voor de overheidssubsidie van 30% op energiebesparende maatregelen in aanmerking te komen. Maar een energiescan kan wel helpen om te zien wat er mogelijk is, prioriteiten te stellen en als bestuur tot een besluit te komen. De adviseur bedrijven en instellingen komt bij je langs en bespreekt wat voor de vereniging de beste mogelijkheden zijn. Je krijgt een rapport dat je inzicht geeft in je energiegebruik per categorie, je besparings­mogelijkheden en een indicatie van de kosten.

Kosten €250 (ex BTW)

Gebruikt de sportvereniging veel energie, 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter aardgas per jaar, dan kan je beter gebruik maken van het uitgebreider maatwerkadvies, zoals hierboven beschreven bij gemeenschapshuizen. We helpen je dan ook met in kaart brengen van de verplichte energiebesparende maatregelen en (verplichte) afmelding bij het RVO.

Subsidieregeling sportverenigingen

De rijskoverheid subsidieert onder voorwaarden energiebesparende maatregelen als LED (sportveld)verlichting, warmteterugwinning van ventilatielucht en douchewater, zonnecollectoren, zonnepanelen warmtepompen en natuurlijk isolatie en HR++ glas. Voorwaarden zijn dat het om amateursport gaat en dat er niet ook een 'specifieke uitkering sport' is aangevraagd. Aanvragen voor subsidie tussen €5.000 en €25.000 kunnen alleen ingediend worden na afronding van de investeringen. Aanvragen voor subidie tot €125.000 kunnen zowel vooraf als achteraf ingediend worden, grotere aanvragen alleen vooraf. Ook voor deze regeling is een beperkt bedrag per jaar beschikbaar.

Werkwijze Adviseur ESR

Om jouw vereniging volledig te ontzorgen, maakt Energie Samen Rivierenland gebruik van een stappenplan, de Energieplanner. Daarmee zorgen we voor optimale begeleiding en het best haalbare financiële resultaat voor jouw onderneming.

Met de Energieplanner kan je geld besparen op jouw energierekening. De Energieplanner is een tool die het inzicht in jouw energieverbruik vergroot. Onze adviseur maakt voor jou een besparingsplan met een aantal maatregelen waarmee je snel jouw energierekening kunt verlagen. De Energieplanner wordt aangeboden met de garantie dat je de kosten ervan binnen twee jaar heb terugverdiend.

Heb je belangstelling voor de Energieplanner? Neem contact op met onze Adviseurs bedrijven en instellingen.

Wordt ook energieblij en vraag nu een advies aan.
Vul jouw vraag en e-mail in en we nemen spoedig contact op.

Alexander van Setten
EnergieSamenRivierenland-logo

Onafhankelijk en objectief

Lokaal geworteld

Succesvol

Coöperatief

Maatwerk

Advies, ondersteuning of ontzorging

Lingedak-tiel

Energie opwekken

Voor een dorpshuis of (sport-)vereniging die energie wil opwekken, zijn er verschillende mogelijkheden zoals zonnepanelen op je bedrijfspand of schuur. Bekijk de mogelijkheden voor jouw dorpshuis of vereniging.

zonnepanelen en euro's

Subsidie en financiering

Doorgaans is het eigen vermogen niet voldoende voor dergelijke investeringsbedragen en zijn er vanuit overheid en gemeenten subsidies voor dorpshuizen en (sport-)verenigingen die willen verduurzamen. Wij wijzen je graag op de  mogelijkheden.

betuwestroom logo

Groene stroom uit eigen regio

Wil je voor jouw agrarisch bedrijf ook groene stroom opgewekt in eigen regio? Kies dan voor Betuwestroom.

Vraag vrijblijvend een offerte aan.